+30 6945741010 • 2243061491 ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ galini.nk@gmail.com

Η Αστυπάλαια

Τυλιγμένη σε ήρεμα, γαλανά νερά, και με σχήμα πεταλούδας, το νησί της Αστυπάλαιας βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου τα Δωδεκάνησα συναντούν τις Κυκλάδες. Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για εναλλακτικές διακοπές, όπου θα μπορέσει κανείς να γνωρίσει σε βάθος την αυθεντική Ελληνική ζωή. Αν και το νησί ανήκει στο πολυνησιακό συγκρότημα των Δωδεκανήσων, έχει έντονες επιρροές από τις Κυκλάδες, γεγονός που είναι εμφανές από την αρχιτεκτονική του, με τα λευκά, κυβικά σπίτια, τους λιθόστρωτους δρόμους και τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους. Ένας τόπος ευλογημένος με άγρια φυσική ομορφιά, συνδυάζοντας το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας με το μοναδικό τοπίο που περιβάλλει τις ακτές. Με τα γραφικά ψαροχώρια, τις όμορφες ηλιόλουστες και ήσυχες παραλίες, είναι ένα ιδανικό μέρος για διακοπές και χαλάρωση, ειδικά όταν ταξιδεύει κανείς με την οικογένειά του.

Οικισμοί

Χώρα

Η «αρχόντισσα» του νησιού, η Χώρα, σκαρφαλωμένη ψηλά πάνω στο βράχο…

Λιβάδι

Το πιο εύφορο σημείο του νησιού, βρίσκεται αμέσως µετά τη Χώρα ακολουθώντας…

Μαλτεζάνα (Ανάληψη)

H Μαλτεζάνα ή Ανάληψη, ο δεύτερος µεγαλύτερος οικισµός του νησιού…

Πέρα Γιαλός

Δύσκολα ξεχωρίζει κάποιος τον Πέρα Γιαλό από τη Χώρα μιας και τα λευκά…

Βαθύ

Το µικρότερο και πιο αποµακρυσµένο σημείο του νησιού, που θυμίζει….

Χώρα

Η «αρχόντισσα» του νησιού, η Χώρα, σκαρφαλωμένη ψηλά πάνω στο βράχο αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο και τις νησίδες που απλώνονται μπροστά της. Βρίσκεται ανάµεσα στο Πέρα Γιαλό (το παλιό λιµάνι του νησιού) και το Λιβάδι. Το παλιό λιμάνι του Πέρα Γιαλού δεν διαχωρίζεται από τη Χώρα. Τα σπίτια απλώνονται από το παλιό λιµάνι, τους µύλους στη κεντρική πλατεία µέχρι και το Βενετσιάνικο κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή. Ξεχωριστή θέση στο τοπίο έχει η εκκλησία της Ευαγγελισμού που ξεχωρίζει στο σύμπλεγμα που δημιουργούν τα σπίτια και του τείχους του κάστρου!

Λιβάδι

Το πιο εύφορο σημείο του νησιού, βρίσκεται αμέσως µετά τη Χώρα ακολουθώντας τον δρόµο που περνά µπροστά από τους Μύλους. Με την μεγάλη του αµµουδιά, την οργανωµένη παραλία του με τα πεντακάθαρα νερά και τα πολλά µαγαζιά εστίασης, μπορείτε να απολαύσετε την παραμονή σας τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας διασκεδάζοντας στα πολύκοσμα μαγαζιά του. Θα βρείτε αρκετά καταλύµατα, ξενοδοχεία και ενοικιαζόµενα δωµάτια.

Μαλτεζάνα (Ανάληψη)

H Μαλτεζάνα ή Ανάληψη, ο δεύτερος µεγαλύτερος οικισµός του νησιού με το φυσικό λιµανάκι της, πήρε το όνοµα του πιθανότατα από τους Μαλτέζους πειρατές που στάθµευαν στην περιοχή µε τα καράβια τους. Βρίσκεται στο λεγόµενο «Έξω Νησί», στην απέναντι πλευρά της Χώρας. Από τη Χώρα για να βρεθείτε στη Μαλτεζάνα θα περάσετε από την πιο στενή λωρίδα γης του νησιού που αποκαλείται και ως «Στενό». Τόπος με άφθονο φρέσκο ψάρι που το αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα από τα πολλά ψαροκάικα που συναντά εκεί. Αποτελεί ιδανικό τόπο διακοπών για οικογένειες με παιδιά και δίνει πολλές επιλογές διαµονής με αρκετά καταλύµατα και ξενοδοχεία για όσους επιθυµούν ήσυχες και παραδοσιακές Ελληνικές διακοπές.

Πέρα Γιαλός

Δύσκολα ξεχωρίζει κάποιος τον Πέρα Γιαλό από τη Χώρα μιας και τα λευκά Αστυπαλίτικα σπίτια του συναντούν με μαγευτικό τρόπο αυτά που βρίσκονται περιμετρικά του Κάστρου, αφού πρώτα συναντούν την γραφική κεντρική πλατεία της Χώρας µπροστά από τους Μύλους. Το παραδοσιακό λιµάνι της Αστυπάλαιας στολίζει την άκρη της δαντέλας που απλώνει από το κάστρο μέχρι την παραλία του και φιλοξενεί σκάφη που έρχονται από τα κοντινά νησιά αλλά και ιστιοφόρα στην µικρή µαρίνα που δηµιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια για τον σκοπό αυτό. Η ωραία και καθαρή παραλία του µε τα αρµυρίκια, προφυλαγµένη από τον καιρό, δίνει την ευκαιρία για απολαυστικές βουτιές σε αυτούς που θα επιλέξουν την παραμονή τους εκεί. Στον Πέρα Γιαλό θα ξεχωρίσετε από τον γαλάζιο τρούλο του, το ναό του Αγίου Νικολάου. Ακόμη στον Πέρα Γιαλό, αξίζει να επισκεφτείτε το µουσείο της Αστυπάλαιας όπου θα περιηγηθείτε στην ιστορία του νησιού.

Βαθύ

Το µικρότερο και πιο αποµακρυσµένο σημείο του νησιού, που θυμίζει λιµνοθάλασσα, λόγω του κλειστού όρµου που βρίσκεται και που περιορίζει την είσοδο της Θάλασσας. Με δύο οικισµούς, το Έξω Βαθύ, που είναι πιο κοντά στην είσοδο του όρµου και διαθέτει μια µικρή σκάλα για να δένουν τα καΐκια, και το Μέσα Βαθύ, που είναι το εσωτερικό μέρος του κόλπου, µε καλλιέργειες. Στο λιμανάκι του που είναι φυσικά προστατευµένο από τον καιρό, το καλύτερο σημείο ξεκούρασης του νησιού, θα αντικρίσετε αρκετές ψαρόβαρκες και σκάφη. Για να βρεθείτε εκεί θα διασχίσετε το δρόµο µετά τη Μαλτεζάνα, συνεχίζοντας πίσω από τη παραλία του Σχοινόντα. Διαθέτει φυσική ομορφιά άγριου τοπίου και ένα τελείως διαφορετικό ανάγλυφο σε σχέση µε ότι έχετε δει στο υπόλοιπο νησί που αξίζει να το δείτε.